El sistema fiscal andorrà el vinté més competitiu del món

Han sortit publicats els resultats de l’anàlisi del sistema tributari andorrà realitzat mitjançant la metodologia Paying Taxes. Aquest sistema permet comparar la fiscalitat que hauria de suportar una empresa mitjana en diferents països, així com la complexitat administrativa associada i està desenvolupat pel Banc Mundial com a part del seu estudi Doing Business. Aquesta metodologia avalua quatre subelements: càrrega tributària, temps que ha invertit l’empresa a complir amb les seves obligacions fiscals, el nombre de pagaments i els indicadors postpresentació.

El Paying Taxes en el cas d’Andorra ha estat realitzat per l’auditoria Price Waterhouse Coopers (PwC) que és qui efectua l’avaluació a tots els països membres del Banc Mundial.

D’acord amb els resultats “globalitzats” del Paying Taxes, Andorra se situaria en la vintena posició en el llistat de 191 economies nacionals de tot el món. En concret, es desprèn que la càrrega tributària al Principat és de 26,5%. Andorra se situa per sota de la mitjana global –40,5%– i dels països de la UE i de l’EFTA –38,9%–. En l’indicador del temps invertit, a Andorra es fan necessàries 135 hores per efectuar les obligacions fiscals, mentre que la mitjana global són 234 hores i de la UE i EFTA, 161 hores. Pel que fa als pagaments, al Principat són 10; la mitjana global, 23; i la UE/EFTA, 10,9. Finalment, en els indicadors postpresentació Andorra obté una puntuació de 77,4 sobre 100, per sota de la mitjana UE/EFTA: 83,1, i per sobre de la global: 60,9.

El ministre de Finances, Eric Jover, i el director del Departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa han realitzat una presentació dels resultats, la qual poden trobar al nostre web.